Egy sör, nem sör! - Minden második fiatal szerint nem veszélyes ittasan vezetni
2017. április 13. írta: P. P.

Egy sör, nem sör! - Minden második fiatal szerint nem veszélyes ittasan vezetni

Egy új felmérés mutatta ki, hogy a fiatalkorúak közel fele, azaz 46,6 százaléka gondolja úgy, hogy egy sör elfogyasztása után még biztonságos a volán mögé ülni.

Az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottság statisztikái alapján a balesetek tíz százalékát okozza az alkoholos befolyásoltság, amíg a KSH – Központi Statisztikai Hivatal kimutatta, hogy évente átlagosan tíz gyermekkorú áldozata van a baleseteknek.

A fiatalkorúak és leendő sofőrök közel fele szerint nem veszélyes egy sör után autót vezetni, és minden ötödik kamasz mondja azt, hogy akár fél deciliter tömény is belefér.  

Kérdés, a 12-18 évesek gondolkodása mennyire aggasztó, annak fényében, hogy minden tízedik közúti balesetet az alkoholos befolyásoltság okoz. Több országban gondolják úgy, hogy egy sör elfogyasztása még nem biztos, hogy gondot okoz, és törvényileg elfogadott bizonyos alkohol szintig a vezetés, világszerte 0,5 ezrelék a jellemző, de Magyarországon zéró tolerancia van.

Magyarországon az ittasan vezetők több százezres büntetésekre is számíthatnak, de a járművezetéstől is eltilthatják őket, súlyosabb esetben akár örökre is.

A bejegyzés trackback címe:

https://szabad-bolcsesz.blog.hu/api/trackback/id/tr1312424237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása