Mi okozza a tavaszi fáradtságot? Mit tehetünk ellene?
2017. március 01. írta: Fischer K.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot? Mit tehetünk ellene?

A hideg téli hónapok, az ünnepek alatt meglehetősen sok zsíros ételt fogyasztunk. A tavasz közeledtével itt az ideje, hogy méregtelenítsük szervezetünket, pótoljuk azokat a vitaminokat, amelyeket nem sikerült bevinni a fagyos hónapok során. Több módszer is rendelkezésünkre áll, hogy kicsit egészségesebb állapotba hozzuk szervezetünket, hogy jó közérzettel induljon a tavasz.

happy-baby.jpg

Ez a helyzet!

A tél végéhez közeledve, általában egyre kevesebb vitaminforrás áll rendelkezésünkre, nehéz bevinni a szükséges mennyiségű, egészséges tápanyagokat. Ennek következménye, hogy tavasszal fáradékonyabbak, kimerültebbek vagyunk. Mindeközben szeretnénk megszabadulni a télen, zsírban dúsabb táplálkozás és a mozgásszegény életmód maradványaitól, legyenek azok akár plusz kilók, akár felgyülemlett salakanyagok. Természetesen rendelkezésre állnak különböző módszerek, a tavaszi fáradtság leküzdésére. Az étrendünket kiegészíthetjük különféle zöldség és gyümölcslevekkel, amik önmagukban is igen egészségesek. Ha az egészségünkről van szó, a mozgás is mindig kulcsfontosságú tényező. A jó idő beköszöntével már nem csak a konditeremben, de a szabadban is futhatunk a jó levegőn, ragadhatjuk meg ismét biciklink kormányát.

download.jpeg

Mitől érzem fáradtnak magam?

A hormonháztartásnak nagy szerepe van a fáradtságérzet kialakulásában. Ez pedig, akármilyen furcsa a fénnyel, illetve annak mennyiségével és erősségével hozható összefüggésbe. A tobozmirigy az agyunkban elhelyezkedő, aprócska mirigy, ami a melatonint termeli. A melatonin az a hormon, ami az alvási ciklusunk szabályzásáért felelős. Minél több melatonin termelődik szervezetünkben, annál fáradtabbnak, álmatagabbnak érezzük magunkat. Az agy pedig akkor készteti melatonin termelésére a tobozmirigyet, ha kevés fényt érzékelünk, tehát a melatonin szintje szervezetünkben, sötétben a legmagasabb.

A tavasz közeledtével, a nappalok hosszabbodásával, szervezetünk ismét egyre több napfényhez jut, ami az „átállás” során bizonyos átmeneti zavarokat okoz a bioritmusunkban – mivel hirtelen csökken a szervezetben a melatonin képződés. Persze a tavaszi fáradtság önmagában nem csak a hormonrendszertől függ, az étrend is fontos tényező.

novekedesi-hormon-fokozok.jpg

Hogyan könnyítsük meg az átállást? Mit tehetünk a fáradtság ellen?

Dr. Nagy László, infektológus szerint, amit tehetünk, az a változatos és rendszeres, napi többszöri étkezés, emellett a testmozgás a napfényes szabadban, továbbá testünk mellett lelkünk ápolását is javasolja.

A többszöri étkezés, a szervezet egyenletes energiaellátásához fontos, így az emésztés is kevesebb energiát igényel. A zöldségek és gyümölcsök fogyasztása köztudottan egészséges, de fontos, hogy kellő mennyiségű tejterméket is bevigyünk. A legalkalmasabb a kefir és a joghurt, amellett hogy nem okoznak emésztés utáni bágyadtságot, az idegrendszer számára is fontos anyagokat tartalmaznak. Igyunk több folyadékot, ugyanis a sejtjeinknek szükségük van az ebből származó oldószerre, hogy kiválaszthassák a táplálkozás során lerakódott salakanyagokat. Tavasszal ismét lehetőség nyílik a szabadban mozogni. A testmozgás serkenti a vérkeringést, erősíti izmainkat, csontjainkat és immunrendszerünket. A jó közérzet kialakításában, és a depresszió leküzdésében is fontos szerepe van.

A bejegyzés trackback címe:

https://szabad-bolcsesz.blog.hu/api/trackback/id/tr4112304155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása