Videóbírót a futballpályákra!
2017. március 14. írta: P. P.

Videóbírót a futballpályákra!

Újrajátszást szeretnének a párizsi szurkolók a Bajnokok ligája nyolcaddöntőjében történtek miatt, az erről szóló petíciót már több mint százezren írták alá. Történt ugyanis, hogy az odavágó sima, 4-0-s PSG győzelme után a visszavágón sima továbbjutásra készülő csapatukra 6-1-es vereséget mért a Barcelona, ezzel a katalánok jutottak a legjobb nyolc közé. Elmaradt tizenegyesek, könnyelműen megadottak a túloldalon, de vajon érdemes-e a bíróra fogni egy ekkora vereséget? Mekkora hatással van a bírói teljesítmény a mérkőzések alakulására? Egy újabb mérkőzés, mely kapcsán szükségszerű belátni, hogy technikai újításokra van szükség a futballpályákon.

A Barcelona-Paris Saint Germain mérkőzés alighanem örökre beleíródott a futball történelemkönyvébe. Olyat láttunk, melyre még soha nem volt példa az oda-visszavágós rendszerben, a katalán csapat négygólos hátrányt dolgozott le otthonában a PSG-vel szemben. A labdarúgás a hasonló meccsek miatt is varázslatos, nem véletlenül a világ egyik, ha nem a legnépszerűbb sportága. A baj inkább azzal van, hogy az ilyen meccsek után javarészt nem a játékosokról, gólokról beszélünk, hanem a bírói döntésekről, ami erősen megöli a futball körüli hangulatot. Egyből a bunda jut eszünkbe, ha valami nagy feltámadás történik, vagy vitatható tizenegyes, lesgól sorsdöntő helyzetben.

Végtelenségig lehetne sorolni a rossz döntések miatt elrontott meccseket, bírói hibákat. Elsősorban nem is várható el a bíróktól, hogy minden helyzetben a legjobb döntést hozzák meg, ugyanis az emberek hibáznak, és nehéz elsőre jól megítélni egy kétes helyzetet. Persze aki bírónak áll, értse szakmáját, és vállalja a felelősséget. Utólag azonban könnyű okosnak lenni, és általában már nem befolyásolható, újrajátszható az adott meccs. Rengeteg csapatot láttunk már továbbjutni jogtalanul, és nagy trófeákat szerezni úgy, hogy valójában már körökkel előtte ki kellett volna esniük az adott sorozatból.

A PSG szurkolók petíciót indítottak, és a meccs újrajátszását szeretnék elérni. Alighanem ez nem fog megvalósulni, ugyanakkor figyelemreméltó kezdeményezés. Amíg a párizsiak több vitatható büntetőt nem kaptak meg, addig a katalánok kettőt is. A második esetében újra csak egy gól kellett a Barcelonának, ezért vérszemet kaptak, és a legvégén begyötörték a továbbjutáshoz szükséges találatot is. Ilyenkor el lehet gondolkodni rajta, hogy mi lett volna abban az esetben, ha nem kapják meg legalább az egyiket, vagy a túloldalon is befújják. Ennél a meccsnél azonban sokkal súlyosabban elfújt találkozókat is láthattunk már, és azért nem szabad elvenni a Barcelona érdemét sem, amit végrehajtottak a visszavágón. 6-1-es vereséget azért nehéz megmagyarázni, és a PSG elsősorban magának köszönheti kiesését, nem a bírói ítéleteknek. Az újrajátszás legalább olyan inkorrekt lenne, mint azok a bírói tévedések, melyekkel a párizsi szimpatizánsok csapatának meccsét befolyásolták. Az ilyen és ehhez hasonló esetek kapcsán azonban szükséges a jelenlegi technikai lehetőségeket sokkal jobban kihasználni a tévedések minimalizálása érdekében.

2017-et írunk, a labdarúgó-szövetségek - ha nehezen is-, de egyre jobban elismerik, hogy szükség van nagymértékű változásokra az ítéletekkel kapcsolatban. Miért is lenne baj az például, ha vissza lehet nézni egy adott szituációt, melyből egyértelműen meg lehetne állapítani a helyes ítéletet? Egyre jobban hajlik a technikai újítások felé Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke is, ugyanis már ki lett próbálva többek között a videóbíró is – amit Kassai Viktor próbálhatott ki először élesben-, valamint a gólvonal-technológiát is bevezették. Az oldalvonali bírók részben könnyítik a kétes helyzetek megítélését, nem egyszer láttuk már őket felülbírálni a játékvezető döntését. Azonban ha egyszerűen visszanézhető lenne, nem is lenne szükség rájuk. A modern világ adta technikai lehetőségeket teljes mértékben alkalmazni kellene a labdarúgó pályákon. Nem valószínű, hogy nagymértékben tördelné a játékot, talán gyorsítaná is azzal, hogy nem lenne reklamálás se, csak az egyszerű tény maga, hogy jogos-e az adott ítélet, vagy nem. Remélhetőleg az illetékesek megteszik a végső lépéseket, és megtörténik a forradalmi változás. A meccsek után így nem az ítéletekről kellene beszélni, hanem a szép megoldásokról, cselekről, gólokról. Arról, amiről a futball valójában szól.

A bejegyzés trackback címe:

https://szabad-bolcsesz.blog.hu/api/trackback/id/tr1512337929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása