Küszöbön az álom, de a telefon közbeszól!
2017. március 07. írta: Fischer K.

Küszöbön az álom, de a telefon közbeszól!

A technológia fejlődésével az emberek mindennapjai meglehetősen besűrűsödtek az elmúlt évtizedek során. A kommunikációs eszközök, telefonok, tabletek, iPad-ek és más termékek napi szintű használata szinte állandó kapcsolatot teremt köztünk. Ez az állandóság sokaknál szorongást, álmatlanságot, stresszt és egyéb zavarokat okoz.

A mindennapjainkban megjelent, információcserére alkalmas eszközök nagyban befolyásolják életvitelünket. Természetesen ezek az eszközök számos előnyt biztosítanak egyaránt a magánéletben és a munkavégzésben. Ugyanakkor amennyire megkönnyíthetik, annyira meg is tudják nehezíteni az életünket. A munkaidő után, régen a pihenés és kikapcsolódás szigetére, az otthon melegébe vonulhattunk vissza, egy stressz mentes környezetbe. Ma pedig minden előzetes figyelmeztetés nélkül, bármikor felvillanhat a főnök neve a telefon kijelzőjén, call centeresek zaklathatnak a nap bármely percében, de az elalvást is nagyban megnehezíthetik ezek az eszközök.

7866301_a23e601d2eeb122541248cffa3f830da_wm.jpg

Pár másodperc és álomba merülsz, de akkor…

A telefon egyszer csak „pittyen” egyet. Valaki üzent. Rém idegesítő tud lenni, ha épp álomország küszöbén állunk, már kopogtatunk az ajtón, de ekkor valami visszaránt a valóságba. Az üzenet hangjára azonnal kipattan szemünk, és már nyúlunk is a telefon után, amit persze gondosan az ágy mellé helyeztünk. Erre természetesen van megoldás, csak sokan nem élnek vele, mivel annyira belénk ivódott már, hogy állandóan elérhetőek legyünk. Az alvás azonban rendkívül fontos, így érdemes mégis legalább lenémítani a telefont, vagy akár „repülő üzemmódba” is tehetjük.

Az elalvást már az is megnehezíti, ha csak pár percig netezünk az ágyban.

Egyrészt impulzusok érnek, könnyen felizgathatjuk magunkat valamivel, másrészt a fény hatására zavar keletkezik a hormonháztartásban, ami szintén az elalvás kárára válik.

what_is_blue_light.png

Dr. Nagy László megerősítette, hogy a melatonin az a hormon, ami befolyásolja az alvási ciklusunkat. Lényegében minél több melatonint termel a szervezet, annál könnyebben elalszunk. Fény hatására ez a hormon sokkal kisebb mértékben termelődik, így nem érezzük magunkat fáradtnak, álmosnak. A kijelzők fénye pedig rendkívüli mértékben csökkenti a melatonin előállítást, ugyanis fényük nagyban hasonlít a nap fényéhez.

Kék fény

Legnagyobb arányban a képernyőkből kiszűrődő kékes-fehéres fény van ránk káros hatással. Ezeket a fényeket azért használják a gyártók, hogy a megjelenített tartalmakat minél élesebben, tisztábban lehessen elolvasni, csak éppen az a baj, hogy hosszabb távon pont ez a fény károsítja az éles látást leginkább. Főként, ha a felhasználó nagyon közelről szemléli a képernyőt. Már elérhetőek olyan szemüvegek, amivel orvosolhatjuk a problémát, vagy legalábbis a kék fény kizárásával csökkenthetjük az ártalom mértékét.

A bejegyzés trackback címe:

https://szabad-bolcsesz.blog.hu/api/trackback/id/tr212319489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása