Első számú közellenség - Eminem
2016. november 15. írta: P. P.

Első számú közellenség - Eminem


Minden idők legnépszerűbb rap előadója alighanem Marshall Bruce Mathers III, ismertebb nevén Eminem. A zenész pályafutása hosszú időre nyúlik vissza, a detroiti srác
karrierje és élete nem volt épp zökkenőmentes. A balhés, szókimondó előadó meghódította a 2000-es évek zeneiparát, és egy új szintre emelte műfaját. A sikerek és bukások sem
kerülték el pályáját, de Slim Shady a mai napig óriási rajongótáborával a világ egyik legjobbjának számít.

Az 1972. október 17-én született előadó Saint Joseph városában látta meg a napvilágot. Apja korán lelépett, anyja nevelte. Rengeteg költözésen ment keresztül, ami nem tett jót gyerekkorának, állandóan kirekesztve érezhette magát, ráadásul nem igazán jött ki a környékbeliekkel, osztálytársakkal sem, akik többször is megverték őt. Detroit volt a végső állomás, itt sikerült letelepedni. A lakókocsiban nevelkedett srác már a helyi klubokban felhívta magára a figyelmet tehetségével, ahol mások ellen kellett párbajoznia saját szövegeivel. Barátjával, Proof-al saját zenéket kezdtek felvenni egy pincében, Marshallnak pedig határozott elképzelése volt jövőjéről, tudta hogy a zenével szeretne foglalkozni. Neve a monogramjából született, mint Marshall Mathers, de az M&M név mondhatni foglalt volt a neves cukormárka miatt, és a per elkerülése, valamint az eredetiség megtartása végett fonetikusan írta le nevét, amiből létrejöhetett az Eminem név. Nagybátyjával erős kapcsolatot ápolt, ezért az ő halála súlyosan megrázta, családi élete ez után romokban hevert. Anyja drog problémákkal küzdött, nem tudott rá odafigyelni, ezért Marshall magára maradt. A szövegek azonban nem maradtak el, egyre több sor, rím lett papírra vésve.

 

1996-ban debütált első hivatalos albuma, az Infinite. Ez a lemez nem volt kirobbanóan sikeres, még maga Eminem sem ismerte el teljes mértékben, amolyan próba volt állítása szerint. Gondolta valami újat kell mutatnia, ami igazán ő lehet, és felfigyelnek rá. Így jött Slim Shady, és felrobbantotta a közvéleményt. Slim Shady amolyan alteregója volt, akit a zenékben keltett életre, ő volt az őrült oldala. A Dr. Dre-vel való leszerződés után új korszak kezdődött az életében. a My Name is című szám és a The Slim Shady LP korong óriási kasszasiker lett. További albumok érkeztek, 2000-2002 között a Marshall Mathers LP és a The Eminem Show, majd 2004-ben az Encore. Ezután hosszú pihenőre ment, túladagolás miatt az élete is veszélybe került, Eminem kilépett a rivaldafényből, és évekre eltűnt. 2009-ben visszatért, a Relapse című albummal. 2010-ben kiadta a Recovery-t, ami ismét nagyot kaszált. A zenész új énje sokkal visszafogottabb és érettebb, mint ami korábban volt jellemző. A zenék azonban hatalmas nézettségeket hoznak, a hírneve az internet elterjedésével még tovább nőhetett. A The Marshall Mathers LP 2 amolyan nosztalgia, a rajongók ismét kapnak kicsit a régi Slim Shady-s korszakból is.

 

Fiatalkori szerelme Kimberly Anne Scott, kapcsolatuk viharos volt és végig kíséri életét. Többször házasodtak, közös gyerekük, Hailie Jade Mathers 1995-ben született. Eminem rengeteg zenéjében tett megjegyzést nejére, de még anyjára is, akik ez miatt többször beperelték őt. Lánya szintén a dalok egyik főszereplője, azonban róla mindig maximálisan pozitívan beszél. A drog problémákkal küzdő Marshall többször balhéba keveredett, függősége egyre veszélyesebbé vált, ami majdnem az életébe is került később. Jelenleg a hivatalos információk szerint tiszta, de láthatjuk azt is, hogy sokkal letisztultabb, kifinomultabb személyiség lett, komolyabb zenékkel. Otthonosan mozog a színészi pályán is, 2002-ben jelent meg a 8 mérföld című film, melyben ő volt a főszereplő. Mondhatni ez egy önéletrajzi alkotás, de valószínűleg csak félig lehet annak tekinteni, ugyanis Jimmy élete ugyan nagyban hasonlít az övéhez, de elmondása szerint nem teljes mértékben az, egy fiktív karakter életének bemutatása, amivel azt is bemutatják, hogyan boldogulhat egy ilyen srác azon a vidéken. A film tehát fiktív elemekkel, szereplőkkel is rendelkezik.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szabad-bolcsesz.blog.hu/api/trackback/id/tr6711962031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása