Több ezer ember depressziós Pécsen /Pécsi Hírek/
2017. április 03. írta: P. P.

Több ezer ember depressziós Pécsen /Pécsi Hírek/

Pécsi Hírek - XV. évfolyam 13. szám. 2017. április 3. 

Az egészség világnapja idei központi témája a depresszió, ami hazánk lakosságának igen nagy hányadát érinti, nincs ez másképp Pécsen sem. A gyógyulás hetekig, hónapokig is eltarthat, és mindenkinek nagyon fontos a segítség.

Az Egészségügyi Világszervezet – a WHO - minden évben április 7-én tartja meg az Egészség Világnapját, melynek központi témája idén a depresszió. A betegség szerte a világban jelen van, Pécsen is közel 14 ezer embert érinthet.

A depressziónak több fokozata van, az enyhébb változatoktól a súlyosabbakig megtalálhatóak az emberek életében. Lehet krónikus, bipoláris, szülés után is jelentkezhet, de okozhatja például stressz is.

Dr. Fekete Sándor, a PTE ÁOK Pszichiátriai és Pszichoterápias Klinika igazgatója szerint a lakosság közel egytizede szenved depresszióban, azaz hazánkban egymillióra tehető az érintettek száma. Két fő típusa van: a bipoláris, azaz mániás depresszió, és az unipoláris, amelyet a hangulati és az érzelmi élet zavara, a gondolkodás lassulása és az aktivitás csökkenése jellemez.

A depresszió hosszú távú is lehet, amennyiben a beteg nem kap megfelelő kezelést. A gyógyulás hetekig, hónapokig is eltarthat még a leghatékonyabb a gyógyszeres és pszichoterápiás kezelés mellett is. Ráadásul a betegség azonban bármikor visszatérhet, például egy közeli hozzátartozó elvesztése utáni gyász, visszatérő stressz, vagy az örömtelenség miatt. A súlyosabb, kezeletlen depresszió akár végzetes lehet, ezért fokozottan ügyelni kell rá. Sok esetben a beteg nem lát más kiutat, mint az öngyilkosságot.

o-depression-facebook.jpg

Az Egészséges Városért Alapítvány tájékoztatása szerint a depresszió gyakori probléma, ezzel a betegséggel küzdő emberek minden életkorban, minden életszakaszban, minden országban találhatók. Ugyanakkor megelőzhető és kezelhető, és beszélni róla – akár egy családtaggal, baráttal, vagy szakemberrel, – segít lebontani az előítéleteket, így több kérhet segítséget.

Nem korfüggő, előfordulhat a fiatalabbak körében, de jelentkezhet az idősebbeknél is. Van, amelyik rövidebb ideig tart, mint például a téli depresszió, ami csak egy adott időtartamra szól. Létezik másodlagos depresszió, amikor a lelki problémák hátterében fizikai fájdalom, vagy betegség áll.

A Központi Statisztikai Hivatal egyik 2016-os tanulmánya szerint századunk a depresszió korszakának is tekinthető, hiszen amíg 1988-ban a népesség 7,5 százaléka panaszkodott közepes vagy súlyos depresszióra, addig 2006-ban már a lakosság 11 százaléka volt súlyosan beteg.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szabad-bolcsesz.blog.hu/api/trackback/id/tr9712399297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása