A kávé öröksége
2017. március 10. írta: Vajda Georgina

A kávé öröksége

A kávé az egyik legkedvencebb italunk. Szívesen fogyasztjuk otthon vagy kávéházak meghitt teraszán. Mégis, meg kell említeni azt a tényt, hogy a kávézás kultúrája elsősorban Bécsben, Ausztriában jött létre, és 2011 óta az UNESCO szellemi kulturális örökségéhez tartozik.

A kávéházi hagyomány az üzleti megbeszélésekkel és az újságjukba mélyedő vendégek látogatásával egyetemben alakult ki szomszédos országunkban. Az aromás ital a bécsi gasztronómia és kultúra fontos részévé vált. Az osztrák emberek ugyanis képesek órákat eltölteni kedvenc kávéházuk asztalánál, egy könyv, újság vagy akár egy finom Sacher torta társaságában.

architectural-1836165_640.jpg

Magyarországon leginkább azért isznak kávét az emberek, hogy több energiával bírják a napi rutinfeladatok elvégzését. De vannak olyanok is, akiknek muszáj felhajtani egy gőzölgő feketét, hogy szinten tartsák a vérnyomásukat. Hiszen a kávé nagyon jó az alacsony vérnyomásra, ugyanakkor vigyázni kell vele, mert az arra érzékenyeknek gyorsan felpöröghet a szívritmusuk.

A rengeteg hungaricumunk mellett sajnos azt nem mondhatjuk el magunkról, hogy a kávézás a kultúránk része lenne. Ezt befolyásolja az életszínvonal minősége és a stresszes, rohanó mindennapok szürkesége. Nincs időnk arra, hogy órákat töltsünk el egy kávézó hangulatos helyiségében. Ez már nem a 19. és 20. század eleje, amikor híres költők és írók töltötték be a kávézók termeit, hogy eszmecserét folytatva megalkossák legújabb műveiket. Az úgynevezett „Kávéházi irodalom” korszaka véget ért. Vigasztalásul gondoljunk a Petri-díjas író és költő, Beck Tamás szavaira: Nincs a világon olyan probléma, amit ne oldana meg egy csésze kávé!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szabad-bolcsesz.blog.hu/api/trackback/id/tr7912328685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása