Hagyomány, buli és ágyúlövés – avagy busójárás Mohácson
2017. február 22. írta: P. P.

Hagyomány, buli és ágyúlövés – avagy busójárás Mohácson

Újra eljött a busójárás időszaka Mohácson, mely alkalomra Pécsről is rengeteg az érdeklődő. A busójárás története, a busók, jankelék, és amit a mohácsi eseményről tudni érdemes. 

Mi is az a busójárás?

A busójárás egy népszokás, melyet Mohácson rendeznek meg évről-évre. A sokácok – horvát népcsoport Magyarország déli részén – farsangi alakoskodásáról szól. Kiemelt jelentőségű esemény, mely 2012 óta hivatalosan is hungarikumnak számít, és az UNESCO az Emberiség Szellemi Kulturális Örökség része lett 2009-től. A busójárás egyben télbúcsúztató, tavaszköszöntő, oltalmazó, termékenységet varázsló ünnep. Mohácson más nemzetektől is jelentek meg jelmezes csapatok, Szerbiából és Lengyelországból is. Az országon kívül is elterjedt hagyományról beszélhetünk, hasonló rituálé van Spanyolországban, Svájcban, Olaszországban, és Bulgáriában is.

Eredete, története

A mohácsi sokácok népszokása, a busójárás idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg. Eredete a törökűzés legendájával kapcsolódik szorosan össze, mely szerint az őslakos sokácok maguk üldözték ki a törököket a városból. Eszközként használták a jellegzetes ijesztő álarcaikat, az általuk készített zajkeltő eszközöket. Történelmi szempontból ennek valóságalapja megkérdőjelezhető, ugyanis Mohács 1687-ben szabadult fel a török uralom alól, és a sokácok csak körülbelül tíz év múlva lettek betelepítve. Valószínűleg a hagyomány a nép korábbi otthonaikból hozott szokásaik alapján kovácsolódott össze.

Kik a busók, és jankelék?

A busók legjobban a jellegzetes maszkjaikról ismerhetőek fel. A busó ruházata a bocskor, a csizma, a fehér vászongatya, a bundájával kifordított birkabőr derékban kötéllel vagy lánccal összekötve, amelyre egy, vagy több kolomp van felaggatva, valamint a vállon viselt tarisznya. A busók sajátos szabályaik szerint cselekednek, nem vonatkoznak rájuk a hétköznapokban megszokott morális szabályok, hanem egy rituális felfogás jellemzi őket. A maszk alatt egy másik tudatállapot rejtőzik, mely egyben a transzformáció megélése is.

A busók többségükben busócsoportokba szerveződnek, de vannak egyedüliek is, vagy olyanok, akik csak alkalmanként csatlakoznak a felvonuláshoz.

A jankelék szintén a busójárás jelmezes alakjai közé tartoznak, az ő szerepük az utcán sétálók – főleg gyerekek – távol tartása a busóktól.

Busójárás 2017

A busójárás évek óta hatalmas népszerűségnek örvend, vendégeinek jelentős számát Pécs városa adja. Az idei eseményt február 23-28.-ig rendezik meg Mohácson. Az alábbi helyeken találhatunk parkolási lehetőségeket: http://www.mohacsibusojaras.hu/upload/files/333.pdf

Pécsről és egyéb helyekről távolsági busszal is megközelíthető az esemény, a több napra tervezők szállást is könnyen találhatnak maguknak a különböző hotelekben, panziókban, apartmanokban. http://www.mohacsibusojaras.hu/?b=13 

A rendezvényen idén is több színpadon lesznek fellépések, különböző zenekarokkal, együttesekkel színesítik az érdekfeszítő programokat.  A buli több napon keresztül pörög folyamatosan, éjjel és nappal is találni lehet megfelelő elfoglaltságot. A nyugalom megzavarásának érdekében van egy török kori, újraöntött partvédő ágyú is, amit egész évben egy múzeumban őriznek, de busójáráskor mindig elővesznek, és elsütik.

A bejegyzés trackback címe:

https://szabad-bolcsesz.blog.hu/api/trackback/id/tr6912282163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása