Amitől különleges a Pécsi Bölcsészettudományi Kar
2017. február 28. írta: Fischer K.

Amitől különleges a Pécsi Bölcsészettudományi Kar

(Improvokál – A pécsi improvizációs színház úttörői)

 

Az improvizációs színházat a nagyközönség leginkább a televízióból ismerheti. A Beugró című korábban adott tv-sorsorozat tulajdonképp erről szól, hogy mit is képesek kihozni magukból a színészek egy adott szituációból csupán a fantáziájukra és színészi tehetségükre támaszkodva.

Az Improvokál egy pécsi társulat, 2007-ben alapult meg egy városi lakás kisszobájában. A társulat a Pécsi Tudományegyetemmel szoros együttműködésben álló csapat, a Bölcsészettudományi kar több programszervezésében is aktívan részt vesz. A Hallgatói Önkormányzattal karöltve, néhány éve ők szervezik és felügyelik a BTK-s gólyatábor napközben tartott programjait is, ami minden évben nagyon sikeres, és feledhetetlen élmény az oda érkező hallgatóknak. A körülbelül háromszáz-háromszázötven fős táborokat három napon keresztül tartják, minden nap az aktivitásról, a szórakozásról, a közös élményeken keresztül az egymás megismeréséről szól. Az improvizációs színház tagjai a játékok, különböző aktív feladatok megszervezésében és vezényletében játszanak nagy szerepet. Az általuk gondosan kidolgozott gyakorlatok a résztvevők esetleges szorongását, görcsösségét mértani precízséggel képesek oldani, hiszen erre fejlesztették ki őket.

A társulat számos díjat is bezsebelt, többek közt a PTE Egyetemi Kultúráért díj 2014,
Farsangi rögtönzések; Arlechino-díj 2014, Farsangi rögtönzések; Pulcinella-díj 2014.

csak_a_pte.jpg

Íme, egy videó, amiből jól látszik milyen is egy ilyen „nyíltnap” az Improvokál társulat körében. A stresszes egyetemisták az ilyen és ehhez hasonló programokon vezethetik le a feszültséget, tornáztathatják agyuk jobb féltekét és élhetik ki kreativitásuk hétről hétre. Ez a tevékenység az életben is hasznos, ugyanis fejleszti a beszédkészséget, a talpraesettséget és képessé tesz gyorsan és frappánsan reagálni a váratlan helyzetekre. A forgatókönyv minden alkalommal más, ugyanakkor a szó szoros értelmében nem is létezik, ettől „impró” az impró.

eloadas_kozben.jpg

A számos, élvezetes előadás mellett heti rendszerességgel látogatható az általuk rendezett kreatív műhely, ami a Pécsi Improvizációs Színház Egyetemistáknak (PISzE) néven fut.

Az esemény lehetőséget kínál azoknak a tanulóknak, akik kreatív módon szeretnék levezetni fölösleges energiáikat, és közben akár még tanulhatnak is ezt-azt. Az improvizáció gyakorlatilag a mindennapjaink része, így minél jobban képesek vagyunk alkalmazni, annál könnyedebben lehetünk sikeresek, akár átlagos helyzetekben.

Az egyik gyakorlat: Adott a szituáció, és a szereplők. Általában két emberrel szokták kezdeni, akik egymásra reagálva igyekeznek minél mozgékonyabb jelenetet bemutatni. Ha a nézők közül valaki tapsol és bemond például egy érzelmet, akkor az egyik szereplőnek fel kell venni azt, és úgy folytatni a jelenetet, mondjuk haragos stílusban. A következő tapsra a másik színész válhat féltékennyé, bunkóvá, idegessé, vagy akár lehet szorulása is, attól függően, hogy milyen instrukciót kapott.

golyatabor_impro_szemszogbol.jpg

Egy másik gyakorlat során a résztvevők előre elkészített cetliket dugnak a zsebükbe, jelzésre pedig egyikük előhúz egyet és a ráírt szöveget be kell illesztenie a szövegkörnyezetbe úgy, hogy a lehető legjobban passzoljon. Ez a feladat legtöbbször komikus szituációkat eredményez, ami az improvizáció alappillére.

Az egyetemisták közül többen is beszámoltak arról, hogy az improvizációban szerzett jártasságot gyakran szóbeli vizsgaszituációban is hasznosítani tudták, de jól jöhet állásinterjúkon, vagy akár a konfliktusok kezelésében is segíthet.  

logo.jpg

Az Improvokálnál alapelv, hogy „nincs rossz ötlet”

 „Kedves bolondok, akik tenyeréből a közönség jósolhatja a jövőt, kortyolhatja a komisz igazságot, üdítheti a mindennapi gondoktól porlepte arcát. Velünk és rajtunk kacagni valami olyan, amire nincs ott a MasterCard” – vallják magukról.

A bejegyzés trackback címe:

https://szabad-bolcsesz.blog.hu/api/trackback/id/tr8212297805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása