500 éve reformáltunk
2017. március 06. írta: Smidhoffer Eszter

500 éve reformáltunk

 

Rendezvénysorozat a jubileum alkalmából

Éppen idén 500 éve, pontosan 1517. október 31-én tűzte ki Luther Márton követeléseit és tanításait a wittenbergi vártemplom kapujára - innen számoljuk a reformáció kezdetét. Ez egy olyan esemény – ami ugyan történelmileg nem igazolt -amely a világot megváltoztatta és hatalmas jubileum, amelyre 2017-ben nem csak a Luthervárosokban, Wittenbergben és Eislebenben emlékeznek meg méltóképpen. Luther Márton, professzor, szerzetes, de elsősorban reformátor és Németország kiemelt szülötte. Az évforduló alkalmából egy egész évtizedes rendezvénysorozatot tartanak hazájában.

martin_luther_1529.jpg

 A reformáció emlékhelyeiből 8 különböző útvonalat alakítottak ki Németországban.  Ezeken végigjárva közelebbről is megismerhetünk minden olyan állomást, amely fontos szerepet töltött be a protestantizmus korában.

Berlin, Wartburg, Essen és Wittenberg; csak néhány helyszín azok közül, ahol olyan kiállítások várják a látogatókat, ahol a középpontban a reformáció áll. A képi világ mellett zene is lesz bőven. Helyszíntől függően különböző módon adják elő a témához kapcsolódó számokat, zeneműveket, szimfóniákat.

Vándorkamionban érkezik a reformáció

Az ünneplésből a kálvinista Debrecen is kiveszi a részét, ahova január végén megérkezett az Európai Protestáns Egyházak Közösségének interaktív kiállítótere egy vándorkamionban. A kiállítás olyan európai városokat mutat be, amelyeknek meghatározó szerepük volt a reformáció történetében. Kálvin városából, Genfből indult el november 3-án és 2017. május 20-án ér majd Wittenbergbe.

A Kossuth téren látható díszkapu is az emlékévnek tiszteleg. A Tiszántúli Református Egyházkerület 450. születésnapját üli idén, így a dupla kerek évforduló alkalmából zarándoklatra indították a Szentírást, ami még idén bejárja mind a 414 tiszántúli gyülekezetet.

A bejegyzés trackback címe:

https://szabad-bolcsesz.blog.hu/api/trackback/id/tr1912317643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása