Észak-Korea diktatúrája
2017. március 10. írta: Fischer K.

Észak-Korea diktatúrája

Egy elzárt világ, teljesen elszigetelt ország, ahol bármi megtörténhet. Egy diktatúra, amely apáról fiúra száll, a szocialista pokol: Észak-Korea

Észak-Korea helyzetének rövid áttekintése

Észak-Korea bizonyos tekintetben egyedülálló az egész világon. Hivatalos neve - Koreai Népi Demokratikus Köztársaság - meglehetősen furcsa annak fényében, hogyan is, milyen rendszerben élnek ott az emberek. Észak-Korea koránt sem demokratikus, az egyetlen olyan állam a földön, ahol még ma is valódi, kemény elnyomás, diktatúra áll fenn. Önmagában a diktatórikus rendszer miatt is egyedülálló országot még különlegesebbé teszi, hogy egyedül náluk sikerült a kommunizmus szellemében dinasztiát kiépítenie a Kim családnak. – ugyanis már három generáción keresztül ők irányítják az országot.

north-korea-4.jpg

Agymosás és hazugság a rendszer alapja

Az országból kiszivárgott információk alapján mondhatjuk, hogy az ország népességének legnagyobb része hazugságban él. A propaganda az emberek mindennapjainak szerves része, az agymosás már gyermekkorban megkezdődik. A Kim család tagjainak fényképei kinn lógnak szinte minden épület bejáratánál, de az otthonokban is kötelező kiraknia minden egyes családnak. Sőt, arról is hallani, hogy akik nem tartják rendesen karban, megfelelően tisztán napról napra ezeket a képeket, azok akár életükkel is fizethetnek ezért. Az állami média hősként emlegeti azokat a gyerekeket, akik beárulták szüleiket gondatlanságukért, ha épp penész vagy egyéb kosz került a képekre, ekkor pedig súlyos büntetés várt rájuk. A tankönyvekben olyan meséket is találni, amik arról szólnak, hogy mentette ki egy igazi hazafi, az égő házból vezetőik fényképeit az élete árán.

1e9c828d441e049e2c8d7c27c92fc802.jpg

A fiatalok megállás nélkül dalolnak. Szinte minden észak-koreai népdal a vezetőket dicsőíti, és aki nem énekel, az súlyos büntetésre számíthat. De miért is ne tenné meg bárki, aki ebben nő fel. Elképesztő, hogy generációk élik le teljes sötétségben, hazugságban az életüket. És ez első sorban nem az észak-koreai emberek hibája. Ma már nem. Talán Kim Ir Szen – lényegében az első diktátor a sorban – idejében még hibáztathattuk volna a népet, hogy hagyták magukat egy ilyen rendszerbe belerángatni, hogy rosszul döntöttek. De ma már nem, a mai észak-koreai emberek már vakon születnek, és senki sem nyitja fel a szemüket.

Teljes elszigeteltségben élnek

Az országban nincs internet, telefonja is elvétve, csak a Kim család belső köreinek és az elitnek van csupán. Az észak-koreaiak nem utazhatnak külföldre, sőt, aki megpróbálja elhagyni az országot, az munkatáborba kerül. A táborokban azonnali kivégzés is járhat, a legtöbbeket több éves kínzás és kemény dolgoztatás után szabadon engedik, ha túlélik. Viszont ezek az emberek már nem lesznek képesek visszailleszkedni a társadalomba, így előbb utóbb ismét szökésre kényszerülnek, vagy a halál várja őket.

a-photographer-captured-these-dismal-photos-of-life-in-north-korea-on-his-phone.jpg

A hatalom megdöntése

Egyértelmű, hogy sem az országnak, sem pedig a népnek nem megfelelőek a Kim család uralma alatti állapotok. Hatalmuk megdöntéséhez három fő út vezet. Az egyik az, hogy belülről döntik meg a rendszert, maguk az észak-koreai emberek. Ehhez fel kell nyitni a szemüket, tudtukra kell hozni, milyen elnyomásban is élnek, viszonyítási alapot kell nekik szolgáltatni, hogy láthassák mennyivel rosszabb az életük a más országokban élőkhöz képest. Ez egy nehéz út. Biztos, hogy iszonyatosan nehéz lenne rábírni az ott élőket, akik teljes életüket ebben az elnyomásban és agymosásban töltötték, hogy fellázadjanak.

A másik módszer a nép felszabadítására, a háború. Erővel, rengeteg áldozat révén, nagy összefogással leverhető ez a diktatúra is. Csakhogy ez nem áll érdekében egyik nagyobb államnak sem, legalábbis nem ér annyit számukra, mint amekkora árat kéne fizetniük érte.

Van egy harmadik opció is, bár kivitelezés szempontjából meglehetősen nehéz. A belső vonalak mögé kellene bejuttatni, egy kisebb alakulatot, akik képesek lennének eltávolítani Kim Jongun-t és bandáját. Talán ez lenne a legjobb megoldás, a legkevesebb áldozattal.

Mindhárom út csak külső behatással, segítséggel megvalósítható. Jelenleg nem látni olyan lehetőséget, hogy a külföld segítsége nélkül felszabadulhatna az ország. De ki fog segíteni?

A bejegyzés trackback címe:

https://szabad-bolcsesz.blog.hu/api/trackback/id/tr6312326787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása